Saturday, May 16, 2009

Half Full / Half Empty


Yesterday, I met two of my friends. One is a doctor and another is a butcher (I think). They asked me about the Perak Saga.


Them: Perak ada satu perlembagaan kan? Kenapa dua hakim boleh ada pendapat yang berbeza atas satu perlembagaan yang sama?

Me: Belum ada dua keputusan berbeza pun. Yang satu baru aje dapat kebenaran untuk buat rayuan.

Them: Ada possibility tak hakim mahkamah rayuan buat keputusan berbeza?

Me: Mungkin. Interpretasi undang-undang mungkin berbeza antara hakim. Lawyer pun ada pendapat berbeza.

Them: Lawyer buat pendapat ikut client. Sape bayar lebih, dia wakillah orang tu.

Me: Ini isu pendapat undang-undang. Kalau orang demam, ada doctor bagi Panadol, ada yang bagi Ponstant. Symptom sakit sama aje, ubat lain-lain.

Them: Itu lain. Itu berkenaan genetics. Ini undang-undang. Mana boleh lain-lain. Hakim tak bolehlah macam tu. Kalau hakim buat keputusan lain-lain, hancurlah semua rakyat. Perlembagaan sama, keputusan lain-lain.

Me: Kalau macam tu, takyahlah ada Mahakamah Rayuan and Mahkamah Persekutuan. Semua orang takpayah buat rayuan sebab hakim semua buat keputusan yang sama. Korang macam lagi arif pada Yang Arif. Korang ajelah jadi hakim. Buat keputusan yang sama, semua orang takda masalah! Betul?


I find it difficult to explain the concept of differences of opinion in a short conversation. Heck, even Imam Syafie made two distinctive rulings when he was living in two different places. The half full and half empty concept may be too complicated to be explained in such a brief time.

How would you have answered if such question were posed to you?

Blog adjourned.

Reactions:

2 obiter dictum:

sufanasrin said...

nasi lemak.nasi tomato.nasi beriani.nasi ayam.variasi nasi ini bukanlah berasal dari beras juga? :) beras yg sama bole jd mcm2 jenis nasi.. (mcm ni, bole?)

two_one said...

Boleh aje... Malaysia Boleh! hehehe